torsdag 8 november 2012

Do you know what it means to miss New Orleans

Vår familj har sommarhus utanför Tjörnarp. Det är en faluröd stuga med vita knutar, som ligger mitt ute på landet omgärdat av grusvägar, åkrar och kohagar. Eller ja, en och annan häst springer också omkring i grannskapet. Min farmor brukade kalla det Paradiset. Jag ser ingen anledning att protestera.

De senaste åren har Tjörnarp blivit platsen där jag kunnat leva ut min med åren ökande längtan efter att odla mina egna råvaror. Nästan varje helg i juni, juli och augusti åker jag dit och sköter om mina plantor, plockar mina bär och viftar frenetiskt efter mina getingar.

Det var på något sätt logiskt att det skulle bli en matcirkelträff i Tjörnarp. Inte minst sedan jag skrutit om hur vi fiskar kräftor i vår egen bäck, som rinner genom hagen nedanför vårt hus. "Jag vill! Jag vill! Jag vill!" jublade övriga cirkelmedlemmar i kör när jag berättade om mina äventyr i hagen mitt i natten, med fullmåne och ficklampa som enda ledljus i det kompakta mörkret.

Så. Så blev det. Vi satte i burarna framåt kvällningen och tömde dem sedan en gång på natten (efter varsin Mint Julep och en cigarr) och en gång på morgonen. Ett halvt kilo var, som vi kokte enligt konstens alla regler. Som tema för själva middagen valde jag sydstatsprägel (därav Mint Julepen och cigarren). Soul food. Cajun. Creole. Vad man nu vill kalla det (jag vet att det finns skillnader, men är inte säker på vilka). Jag tycker liksom att den maten andas landsbygd, även om det egentligen är mer bomullsfält, syrsor och svettiga kvällar på verandor man kommer att tänka på, snarare än småkylig svensk höstluft. Men i alla fall. Vi gjorde vårt bästa för att sätta stämningen.

FÖRRÄTT: CREOLE CHICKEN WINGS

1,5 kg kycklingvingar
---
lite olivolja
pressad vitlök (typ 2 klyftor)
juice från 3 citroner
lite Worcestershiresås
lite ketchup
3 st salladslökar, hackad
en skvätt tabasco
torkad timjan
cayennepeppar eller chiliflingor
2 tsk mörk muscovadosocker
svartpeppar

Blanda allt till marinaden, stoppa vingarna i en påse, häll i marinad, massera lite och gojja runt, låt marinera i ca 4 timmar eller så. Ett bra tag, helt enkelt.

Lägg vingarna på grillen, pensla med marinaden som blandats ut med lite honung och kanske lite mer hetta.

Ät med majsbröd och en ljus, gärna blaskig öl. Eller för all del en bra ale. Funkar också.


VARMRÄTT: HETA CAJUNKRÄFTOR MED MAJSBRÖD

0,5 kg potatis
2 st majskolvar
6 st gula lökar
1 st citron
3 st vitlöksklyftor
salt
paprikapulver
cayennepeppar
basilika
timjan
vitpepparkorn
3 st lagerblad
lite socker
2 kg kräftor

Koka upp ca 6 liter vatten. Kasta i potatisen och låt koka i 10 min.
Dela majskolvarna i tre bitar, halvera löken och citronen, kasta i alltsammans i grytan tillsammans med kryddorna. Koka i ca 15 min.
Häll i socker och kräftor, koka bara hel kort tills kräftorna är varma.
Häll av vätskan och servera med majsbröd och – just det – blaskig öl.

Notering 1: detta recept innehåller egentligen också 1,5 tsk gumbofilé, som är en krydda gjord av torkade och malda blad från sassafrasträdet. Den ska ge gryta en simmig konsistens. Men jag hittade ingen sådan på Malmborgs, antar att det krävs specialiserade butiker. Gray's på Södertull kanske har? 

Notering 2: eftersom kräftorna kokar med så kort tid (annars blir de sega, de är ju redan kokta), tar de ingen smak alls av kryddningen. Det var jag lite besviken på. Man kanske skulle koka upp allt, låtit svalna och lägga kräftorna i spadet ett par timmar och sedan koka upp igen? Får fundera på det. Men övrigt smakade bra i alla fall.

Majsbröd

225 g smör
265 g socker
4 st ägg
5 dl filmjölk (eg kärnmjölk, men det hittar man inte överallt precis)
5 g bikarbonat
275 g majsmjöl (jag använde polenta, funkade utmärkt)
250 g vetemjöl
0,75 msk salt

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smör, ta bort från plattan och rör i socker. Kör snabbt i äggen och vispa tills allt är blandat väl.
Blanda filmjölk med bikarbonat och häll sedan ner med smörblandningen. Rör om.
Häll i vetemjöl, majsmjöl och salt, blanda runt tills inga eller få klumpar återstår.
Häll upp i en smörad braspanna.
Baka i 30-40 min (kolla av med sticka).


DESSERT: PECAN PIE

Pajskal
3 dl mjöl
1 dl socker
150 g smält smör
0,5 tsk bakpulver

Blanda allt det torra, häll i det smälta smöret.
Förgrädda pajskalet på 200 grader i ca 5 min.


Fyllning
2,5 dl socker
1,75 dl mörk sirap
1,75 dl ljus sirap
4 st ägg
0,5 dl smör
1,5 tsk vaniljsocker
4 dl pecannötter (grovhackade)

Blanda socker och sirap i en kastrull, koka upp och låt puttra i ett par minuter. Låt svalna.
Vispa upp äggen lite lätt, häll i sirapen och rör om hela tiden. Rör i smör, vaniljsocker och nötter.
Häll smeten i den förgräddade pajskalet.
Baka 45-60 min i ugn, 175 grader.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar