Först ut åt vi kinesiska teägg, som är hårdkokta ägg som marinerats i soja och kryddor med krackelerat skal så att de får ett marmorerat mönster. De doppas i en stark dressing och äts som snacks till en kopp svart thé. Mina marinerades i ett dygn, men jag tyckte gott de kunde ha sugit åt sig lite mer smak än de gjorde.
Vi drack också en fördrink som jag inte riktigt minns vad den innehöll. Tror att det var gin, citronlemonad och schweppes lemon fusion. Och ett bankat citrongräs som drinkpinne.
Kinesiska teägg
1 liter svart te
2 stjärnanisar
1 kanelstång
1 tjock strimla apelsinskal
2 skivor färsk ingefära
4 msk mörk soja
1 tsk sichuanpeppar
1 tjock strimla apelsinskal
2 skivor färsk ingefära
4 msk mörk soja
1 tsk sichuanpeppar
0,5 msk fänkål
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk torkade chiliflingor
salt
olja
Svampgyoza med gröna bönor
Ska man vara noga är det nog så att wontonknyten eller dumplings är den kinesiska varianten av dim sum, medan gyoza är den japanska varianten som man steker istället för att ånga eller koka. Men eftersom gyozan är godast fick det bli så. Jag gör aldrig egen deg utan köper färdig i frysdisken på någon av de asiatiska butikerna på Möllan.
Fyllning:
4-5 nävar skogschampinjoner
10-talet torkade (isf. blötläggs de innan) eller färska shiitake
2 klyftor vitlök
1 tumme riven färsk ingefära
1 klyfta finriven vitkål
fisksås, japansk soja, pyttelite sesamolja
Finhacka svampen och finstrimla eller riv vitkålen. Värm lite olja i en panna och fräs vitlöken. Lägg i svampen och kålen och låt all vätska koka bort. Lägg i den rivna ingefäran och smaksätt med fisksås och soja. Låt fyllningen svalna.
Halvtina degbladen och fyll med en rågad tesked, vik ihop och platta till så de håller samman. Häll gott om olja i en stekpanna och fritera knytena tills undersidan är knaprig. Häll på ca ½ cm djupt med vatten i pannan (akta sig för brännskador!) och låt ånga bort helt tills botten är knaprig på nytt.
Knytena doppas i en sås på lika delar soja och risvinäger med stött sichuanpeppar i. Bönorna var haricot verts och edamame strösslade med salt och sichuanpeppar. Till detta underverk serverades Lindemans Apple.
Kinesiska pannkakor med torrstekt fläsk (a.k.a. fusk-Pekinganka)
Receptet kommer från Lotta Lundgren (som jag älskar djupt och innerligt) och känns som en väldigt bra kompromiss när man egentligen vill äta pekinganka. Pannkakorna kan också köpas färdiga på Möllan. Man penslar sin pannkaka med hoisinsås och lägger på fyllning i form av strimlad gurka, vårlök och i vårt fall kinesisk gräslök, köttet och rostade sesamfrön. Till hade vi också olika sorters pickels och plommon.
Köttet
1,5 kg fläskkarré utan ben i bit som skivas tunt, dränks i kinesisk soja på alla sidor och läggs utbankade på en plåt. Det hela steks i ugnen på 175 grader i 1 timme eller lite mer och strimlas därefter fint. Man kan lägga på plommonen i halvor ovanpå köttet de sista 15 minuterna om man gillar varm frukt, men det gör inte jag.
Kinesisk gurksallad1 stor gurka1 tsk kinesisk soja
1 msk risvinäger
1 msk socker
2 tsk sesamolja
½ tsk salt
½ tsk torkad chili
Skala gurkan, dela den på längden och kärna ur. Blanda med dressingen och låt stå i kylskåp några timmar innan de ska ätas.Picklade böngroddarCa 300 gram böngroddar
1 tsk salt
1 tsk sesamfrö
1 msk sesamolja
Jag använde färska groddar som ska förvällas någon minut innan man använder dem, men tror säkert att groddar på burk hade funkat fint också. Blanda alltihop och låt stå kallt, gärna över natten.
Picklad rättika1 stor rättika
2 msk risvinäger
1 tsk sesamolja
1 tsk salt
½ tsk torkade chiliflingor
Riv rättikan, salta och låt stå en stund. Krama ur så överflödig vätska försvinner. Blanda med övrig dressing och chiliflagor och låt stå kallt.
Till huvudrätten drack vi rosévin.
Vaniljglass med thaibasilika
5 äggulor
150 gr socker
5 dl mjölk
5 dl grädde
1 vaniljstång
1 knippe thaibasilika
Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Koka upp grädde, mjölk, vaniljstång och frön i en kastrull. Vispa äggulor och socker pösigt. Häll gräddmjölken över äggulorna under vispning och sjud till 84 grader eller tills du kan blåsa en ros på baksidan av en träsked. Kyl ner snabbt. Mixa thaibasilikan till en gegga tillsammans med någon tesked socker. Rör i kryddan i smeten och kör det hela i glassmaskin till det får en krämig konsistens.
Till glassen drack vi Moscato d´Asti och kaffe.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar