söndag 5 februari 2012

En matresa i det Osmanska Riket


Mitt i den kallaste kylan, den mörkaste, och den mest färglösa årstiden, åkte vi på en matresa genom det Osmanska Riket. Menyn inkluderade så väl magdans som turkisk, eller österrikisk mat och dryck. För en kväll blev det medelhavsvärme i januarimalmö. Låt dig väl smaka av de orientaliska rätterna nedan. Och drick gärna Raki, Turkiets nationaldryck som påminner om Ouzo, innan du dansar magdans alltså. När du sen äter maten så drick helst ett turkiskt vin, såsom Cobo, exempelvis. Låt dig väl smaka!

TURKISK MOUSSAKA
Detta är ursprungligen en orientalisk rätt som kommit till Balkan via Turkiet. Recept och tillagningssätt varierar något från land till land. Den turkiska varianten är mycket välsmakande, men lagas inte med bechamelsås, som man annars gör i Grekland.

2 medelstora auberginer
ca 1 dl olja
1finhackad lök
500 g nötfärs
1 burk krossade tomater
1 msk klippt persilja ca
½ dl torrt, vitt vin
1/2 buljongtärning och ev. lite extra vatten
salt, peppar
½ tsk kanel

Skölj auberginerna och ta bort stjälkar och blad men skala dem inte. Skär dem i centimetertjocka skivor, salta och låt ligga en stund. Skölj av vattnet och torka. Stek dem ljusbruna i lite olja på ganska hög värme. Annars suger auberginen åt sig för mycket fett. Skär skivorna i mindre bitar.

Fräs löken i resten av oljan utan att den tar färg och tillsätt köttet. Rör om med en gaffel och fräs köttet tills det fått en grynig konsistens. Tillsätt krossad tomat, persilja, vitt vin, buljongtärning, salt, peppar och kanel. Köttet skall vara ganska starkt kryddat. Låt köttet småkoka på svag värme under lock 30-40 minuter tills hälften av vätskan kokat bort. Blanda i auberginen.

TZATZIKI – vitlöksyoghurt med gurka
Denna sås serveras ofta som dipsås före en måltid tillsammans med svarta eller gröna oliver, små skivor kall rättika, små bitar hårdrostat bröd, alltså som en meze. Grekisk yoghurt är framställd på get- och/eller fårmjölk. Den är mildare och mjukare i smaken än vår yoghurt och något fetare.



½ gurka
1-2 klyftor vitlök
ca l tsk salt
3-4 dl yoghurt
1-2 msk olivolja
Om man vill, kryddar man lite extra med dill. Skala gurkan och riv den på den grova sidan av rivjärnet, strö på lite salt. Låt den stå ca 10 minuter och häll sedan av saften som bildats. Rör yoghurten med krossad eller finhackad vitlök, olivolja. Blanda ned gurkan och smaka av med salt. Servera såsen riktigt kall.

MELITZANOSALÁTA – AUBERGINSALLAD




6 mogna auberginer ( Det ska vara ”runda”, men vi har ju egentligen inte olika sorter hemma.)
2 vitlöksklyftor
½ medelstor lök
1 grön paprika
1 färsk tomat
1 matsked hackad persilja
1 kopp majonnäs (eller efter smak) ev. även lite crème fraiche.
Vinäger
Olivolja

Rosta auberginerna i ugnen och dra sedan av skalet. Hacka auberginen, strö ev. lite salt över och låt stå en halvtimme till timme. Skölj av vätskan, men se till att torka bitarna ordenligt. Det gäller för alla ingredienser, att man ska se till att inget vatten kommer med och att de ska alla vara kalla när de blandas.

Hacka de övriga ingredienserna och blanda med vinäger och olivolja. Låt stå i kylskåpet en stund.

POTATIS
Skiva potatis och lök. Stek, i neutral olja, ex. rapsolja. Lägg allt i en ugnsfast form. Krydda med salt, svartpeppar och timjan. Låt stå i ugnen tills potatisen är klar.

ZUCCHINI
Skiva zucchinin i tunna skivor. Stek på ganska hög värme, i neutral olja, tills den fått fin färg. Salta lite.

FÄRSBIFFAR

250 g nötfärs
250 g lammfärs
½ dl finhackade gröna oliver
1 dl finhackad fetaost
1 dl finhackad rucola
1 – 2 vitlöksklyftor
1 ägg
1 dl grädde
2 msk ströbröd
Salt
Peppar
Smör eller margarin

Börja med att blanda grädden med ströbrödet och låt det stå och dra lite. Blanda sedan färs, oliver, ost, sallad, ägg och gräddblandningen. Smaka av med salt och peppar. Forma avlånga små biffar och stek i matfett.

YIOVETSI


Ca 400 g lamm
2 msk olivolja
1 l vatten
2 burkar krossad tomat
2 ½ dl risonipasta
1 krm svartpeppar
1krm kanel
1 dl riven kasseriost

Skär lammet i 4 cm kuber. Värm oljan i en gryta. Tillsätt köttet och rör över hög värme i 5 minuter. Häll ner vatten och koka upp det. Sänk värmen och sjud undre lock i en timme.

Sätt ugnen på 175 grader. Flytta köttet med hålslev till en ugnsfast form. Strö risoni över köttet.

Blanda 7 ½ dl av köttskyn med tomater, peppar, salt och kanel. Häll det över rätten.

Ugnsbaka rätten under lock i 35 minuter. Tillsätt buljong eller vatten om det behövs under tillagningen Strö ost över.

APFELSTRUDEL
5 dl vetemjöl
1 nypa salt
1 ägg
olja
florsocker
1,25 dl vatten
Fylling
1,5 dl skorpmjöl
100 g smör
800 g syrliga äpplen
Ca 100 g riven mandelmassa, efter smak
1 dl socker
kanel
pressad citron
mörk rom

Tillagning:
Arbeta ihop mjöl, salt, ägg, olja och ljummet vatten till en smidig deg. Låt degen vila i 30 minuter. Lägg den sedan på en mjölad handduk, kavla ut den och pensla med olja.

Mjöla in händerna väl, för försiktigt in dem under degen och dra den varsamt utåt tills den är mycket tunn. Skär bort de tjocka degkanterna och spara dem.

Rosta skorpmjölet i ca hälften av smöret och strö det över degen.

Skala äpplen, kärna ur dem och skiva dem tunt. Blanda dem med mandelmassa, socker, kanel, rom och citronsaft och fördela blandningen över degen.

Rulla ihop allt till en tjock rulle, vik in degändarna och tryck ihop dem. Dekorera ovansidan med degresterna (från utkavlingen) och picka rullen med en gaffel.

Värm upp ugnen till 180 grader. Smält resten av smöret. Lägg rullen på en smörad plåt, pensla den med smör och grädda 30-45 minuter i ugn; pensla då och då med smält smör.

Tag ut apfelstrudeln, skär den i smala portionsbitar, pudra över florsocker och servera medan den fortfarande är varm.

Servera med lätt vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar