måndag 20 juni 2011

Livet i solen på en liten medelhavsterass i Kulladal

ahhh...det här med att prova vin var ju inte helt lätt kom vi fram till, vi fem vinsugna. Tre fina Amaroneviner från huset Villa Monteleone . Amarone Classico från 2009, Ripasso Valpolicella superiore 2008 och sist och klart störst Amarone della Valpolicella 2006 (som förövrigt har tre stjärnor i vini de veronelli 2011 om det säger er någonting) skulle inmundigas. Men först skulle det doftas och snurras, det skulle sörplas och kollas"gardiner" och tanniner. Sagt och gjort..där under parasollet denna fredagskväll i juni njöt vi av utomordentligt goda viner samt vår egen nyförvärvade kunskap i vinprovningens konst.


Till detta alldeles speciella tillfälle hade Möllans ost förärat oss ostar gjorda av gudarna. Det var Trentino från Italien, Pago los vivales som är en spansk fårost, en himmelsk Brie de meaux och en dock inte så medelhavsk Gruyiere men ack så härlig i alla fall. Det serverades även en fänkålssalami, cecina och pata negra från spanien.

Kontentan av vår inledningsvis goda intention att skriva ner och betygsätta vinet gled snabbt över till att möjligen att i alla fall sätta någon typ av slutbetyg på vilket som var godast. och ja ...det var inte mycket mer att orda om: 2006 var både den vackraste, godaste och så klart den dyraste. Och därmed var alla nöjda, vinglada och inväntade nu min trerätters medelhavs meny som grädde på moset....och här är den. så var så goda..smaklig spis/ Ulrika W Martinez


Förrätt:
Vinkokta musslor med saffran, chili-aioli och hembakad foccacia
6 pers

2 kg Blåmusslor
2 charlottenlökar
3 vitlöksklyftor
½ flaska torrt vitt vin
1 pkt miso japansk buljong, (koncentrerad umami även kallad 5 smaksinnet)
2 pkt saffran
2 dl grädde

skölj, rensa bort "skägg" och knacka musslorna och släng dom som inte öppnar sig. fräs upp lök, vitlök, miso och häll sen på vinet och saffran. Lägg i musslorna och koka 5-10 min tills dom öppnat sig. häll på grädden och gör ett uppkok till så grädden gosar till sig i musselspadet. Servera direkt med bröd och ett gott vin. Denna gång serverade jag en torr riesling från Alsace.


Valentinas Foccacia:
5 dl ljummet vatten
1 pkt jäst
vetemjöl
olivolja
rosmarin
salt
Blanda vatten och jäst till jästen lösts upp. Blanda i rikligt med vetemjöl så att degen släpper från kanterna i bunken. men hellre lite kletig än torr. låt jäsa i 30 min. Häll sen degen i en långpanna 30x40 cm , tryck ut den med mjölade händer så den täcker botten och låt jäsa en 30 min till. Tryck sen hål i degen med fingrarna och häll på olivolja så det täcker alla hålen och degen liksom simmar i oljan. Häll på flingsalt och rosmarin eller andra örtkryddor. Ja precis vad du vill ha. Grädda 25 min i ugn 200grader.


Huvudrätt:
Lammracks med rosmarinsky, Salsa verde och citron & Vitlökspotatis med en fräsch sallad på spenat, honungsmelon, oliver, sparris och mozarella och pinjenötter
6 pers

1,5 kg Lammracks
3-4 vitlöksklyftor
2 citroner
Olivolja
salt & Peppar








Rosmarinsky
0,5 dl socker
2,5 dl rött vin
färsk rosmarin
0,5 gul lök
2 vitlöksklyftor
smält socker i en tjockbottnad kastrull. häll i lök, vitlök och vin och låt det koka och reducera till en härligt simmig sky

Salsa Verde
en knippe persilja
en knippe mynta
en knippe basilika
2 msk kapris
3-4 sardeller
2 dl olivolja
salt och peppar
bara blanda ihop allt i en mixer och du har väldens fräschaste vitaminbomb som samtidigt är superläcker på kött!

Citron & Vitlökspotatis på grillen

I kg färskpotatis
skalet av en hel citron
citronsaft efter behov
en knippa bladpersilja
vitlöksklyftor efter smak och tycke
flingsalt
150g smör

Gnid in lammracksen med vitlök och lägg den i marinad på olivolja, salt, vitlök, persilja och citronskal och saft över natten. Grilla ung 10-15 min runt på kolgrill för rosa resultat.
Potatisen tvättas och dela på mitten. förkoka i 5 min. Lägg tre lager folie, lägg i all potatis, citron, vitlök, persilja och klicka på smöret och flingsalt. packa in potatisen ordenligt och lägg på grillen 20-30 min.

Dessert:
Champagnemousse med jordgubbar & bränt socker(ett smaskigt recept jag fått från Mästerkock -Pernilla Elmqvist)
6 pers

1 dl vatten
2 dl socker
5 gelantinblad
4 äggvitor
4 äggulor
2 dl champagne eller mousserade torrt vin
1,5 dl vispgrädde
1 dl socker till garnering

lägg gelantinbladen i blöt 5 min
koka upp en 3/4 av sockret i 4 min en tjockbottnad kastrull
vispa vitorna till hårt skum
tillsätt sirapen till vitorna under vispning med elvispen på lägsta hastigheten i 5-10 min
Blanda ägggulor. champagne,resterande socker 1/4 i en kastrull till du får en krämliknande konsistens (10 min ung) ta smeten från plattan
krama ur vattnet ut gelantinbladen och smält dom i äggsmeten
vänd ner i marängen. vispa grädden till cremeliknande konsistens och rör försiktigt ner i ägg-marängsmeten. Häll upp i serveringsglas och ställ kallt. Gärna över natten för bättre konsistens.

Bränt socker
smält 1 dl socker till det är bärnstensfärgat. ta en sked när sockret är varmt och flytande och droppa och sprid hur som helst på ett bakplåtspapper. När det torkat kan du bryta en bit och garnera moussen tillsammans med färska jordgubbar.




3 kommentarer:

Carin sa...

Vilken underbar matupplevelse! Tillaga denna Menu kräver ett utpräglat matintresse.

Per sa...

Läckert.Detta är gourmet mat på hög nivå !

jane sa...

Uhh den skønne blog er nået os i København. Det ser helt fantastisk ud,jeg kunne spise det hele nu her til midnat!!!

Skicka en kommentar