Ca 1 liter nässlor (späda skott)
3 schalottenlökar
3 msk smör
3 msk vetemjöl
1 liter kokspad
2 dl vispgrädde
salt, vitpeppar
Rensa och förväll nässlorna ett par minuter i kokande vatten. Häll av, men spara kokvattnet och lägg nässlorna åt sidan. Hacka löken och fräs utan att den tar färg i smöret. Strö över vetemjölet och späd med kokvattnet lite i taget så att konsistensen blir lite tjockare. Lägg i nässlorna och mixa slätt. Smaka av med salt och peppar.
Hugo´s isterband från Örserum med stuvade rotfrukter & ölsenap
4 rökta isterband
3 stora potatisar, fast sort
3 morötter
1 liten rotselleri
bechamelsås
hackad bladpersilja
1 dl gult senapsfrö
1 dl brunt senapsfrö
1 dl brown ale
2 msk vinäger
2 msk strösocker
1 tsk salt
Lägg senapsfröna i en stor mortel eller en matberedare. Slå på lite av ölen och börja mala fröna. Späd med ölen allt eftersom de suger åt sig vätskan och sväller. Fortsätt att mala till önskad konsistens. Smaka av med vinäger, socker och salt.
Tärna och koka grönsakerna. Skåra isterbanden, lägg i en ugnsfast form och stek i ugnen på 250 grader i 10-15 minuter. Vispa en bechamelsås på salt, peppar, smör, vetemjöl och mjölk och slå över grönsakerna. Strö över mycket hackad bladpersilja
250 gr Keso
1 dl hackad sötmandel
2 ägg
3 msk strösocker
5 msk vetemjöl
1,5 dl vispgrädde
Hacka mandeln. Vispa ihop ägg och socker. Blanda ner övriga ingredienser. Häll smeten i smord ugnsform och grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca en timme.
Blåbärssylt med lime och basilika
1 liter blåbär
3 dl syltsocker (med pektin)
skal + saft från 1 lime
en näve hackad basilika
Koka bär och lime i ca 10 minuter. Ta av från värmen och rör i socker lite i taget, lägg i basilikan. Koka fem minuter till. Slå upp på rena syltburkar (jag brukar slå i kokande vatten för att sterilisera lite, man kan också ställa i varm ugn några minuter) och låt svalna.
Jordgubbsylt med citron och vanilj
1 liter jordgubbar
3 dl syltsocker (med pektin)
skal + saft från 1 citron
1 krm mald vaniljstång
Rensa jordgubbarna och dela i kvartar. Koka alltsammans i ca 5 minuter. Låt stå en stund, skumma sedan av, slå upp på rena syltburkar och låt svalna.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar