söndag 22 maj 2011

Träff 1 - En smak av småländska höglandet

Nässelsoppa från de småländska skogarna

Ca 1 liter nässlor (späda skott)
3 schalottenlökar
3 msk smör
3 msk vetemjöl
1 liter kokspad
2 dl vispgrädde
salt, vitpeppar

Rensa och förväll nässlorna ett par minuter i kokande vatten. Häll av, men spara kokvattnet och lägg nässlorna åt sidan. Hacka löken och fräs utan att den tar färg i smöret. Strö över vetemjölet och späd med kokvattnet lite i taget så att konsistensen blir lite tjockare. Lägg i nässlorna och mixa slätt. Smaka av med salt och peppar.



Hugo´s isterband från Örserum med stuvade rotfrukter & ölsenap

4 rökta isterband
3 stora potatisar, fast sort
3 morötter
1 liten rotselleri
bechamelsås
hackad bladpersilja

1 dl gult senapsfrö
1 dl brunt senapsfrö
1 dl brown ale
2 msk vinäger
2 msk strösocker
1 tsk salt


Lägg senapsfröna i en stor mortel eller en matberedare. Slå på lite av ölen och börja mala fröna. Späd med ölen allt eftersom de suger åt sig vätskan och sväller. Fortsätt att mala till önskad konsistens. Smaka av med vinäger, socker och salt.

Tärna och koka grönsakerna. Skåra isterbanden, lägg i en ugnsfast form och stek i ugnen på 250 grader i 10-15 minuter. Vispa en bechamelsås på salt, peppar, smör, vetemjöl och mjölk och slå över grönsakerna. Strö över mycket hackad bladpersilja


Enkel ostkaka med grädde och sylt

250 gr Keso
1 dl hackad sötmandel
2 ägg
3 msk strösocker
5 msk vetemjöl
1,5 dl vispgrädde

Hacka mandeln. Vispa ihop ägg och socker. Blanda ner övriga ingredienser. Häll smeten i smord ugnsform och grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca en timme.

Blåbärssylt med lime och basilika
1 liter blåbär
3 dl syltsocker (med pektin)
skal + saft från 1 lime
en näve hackad basilika

Koka bär och lime i ca 10 minuter. Ta av från värmen och rör i socker lite i taget, lägg i basilikan. Koka fem minuter till. Slå upp på rena syltburkar (jag brukar slå i kokande vatten för att sterilisera lite, man kan också ställa i varm ugn några minuter) och låt svalna.

Jordgubbsylt med citron och vanilj
1 liter jordgubbar
3 dl syltsocker (med pektin)
skal + saft från 1 citron
1 krm mald vaniljstång

Rensa jordgubbarna och dela i kvartar. Koka alltsammans i ca 5 minuter. Låt stå en stund, skumma sedan av, slå upp på rena syltburkar och låt svalna.

Korven!

Vad annat börja med om inte korven? De åtta korvar i två utföranden som vi tillverkade igår (den ena kryddad med chili, rosmarin och vitlök, den andra med citron och persilja) gjordes på en smet bestående av i runda slängar 500 gr lammfärs, 300 gr skinkfärs och 200 gr späck. För att få lagom konsistens i smeten gick nog åt sisådär 2 dl vatten/vin. Vi använde 1,5 meter grisfjälster. Alltsammans inhandlat hos Malmö kötthandel, som jag har insett har oanade skatter bakom disken om man frågar. Lite skeva och ojämna korvstackare i början men knubbigare och slätare ju längre vi kom, mina tycks dessutom ha satt sig fint under natten och är relativt fasta idag - hur smaken är återstår att se!

För att slippa explosioner i pannan kan man sticka ett litet litet hål i luftbubblorna typ med en synål innan man steker. Eftersom det är råkorvar har de ingen hållbarhet alls i princip och måste antingen ätas eller frysas idag. Jag tror att det kan vara en god idé att ge dem ett litet uppkok om de ska frysas in men det går säkert bra helt råa också. För egen del tänkte jag steka lite yta i stekpannan, färdigsteka i ugn och äta med fräst vitkål med kummin, senap och rostat surdegsbröd.